11 Ağustos 2014 Pazartesi

Ilgaz Dağı

Ilgaz Dağlarında ilk kez salep bitkisi gördüm.



Özellikle kış aylarında içilen bir sürü faydası olan salebi ben de çok severek içerim.


Orkideler ailesinin birçok türünden biri olan bitkinin toprak altı yumrularından 
elde edilen tozdan üretilen içecek salep olarak içilmektedir.





Bitki çiçekteyken, toprak altındaki yumruları toplanır, yalnız yan yumru alınır, gövdeyi taşıyan ana yumru genellikle alınmaz, yumrular kremsi, yumurta şeklinde ve ya çatalsıdır.


Toplanan yumrular suyla yıkanarak temizlenir, ipe dizilir ve su veya sütle kaynatılır, sonra açık havada kurutulur. Kurutulan yumrular dövülerek toz haline getirilir.
Sütle birlikte kazanlarda uzun süre kaynatılır ve hazır hale getirilir.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder